Θιβετιανό Μαστίφ

Το μαστίφ του Θιβέτ είναι μια απ΄ τις πιο παλιές ράτσες, θεωρείται πρωτόγονη σαν ράτσα και εντοπίζονται από το 1100 μ.Χ. Το θιβετιανό μαστίφ διατήρησε ένστικτα επιβίωσης του Θιβέτ. Κανονικά ζεί σε ψυχρά κλίματα και στην ύπαιθρο. Είναι μία από τις λίγες παλιές ράτσες σκύλων που έχει έναν οίστρο το χρόνο αντί για δύο. Αυτό το χαρακτηριστικό το έχει και ο λύκος. 

Το θιβετιανό μαστίφ είναι ένας γιγαντόσωμος σκύλος, έχει κανονική διάπλαση σώματος και μεγάλο κεφάλι με καστανά κρεμαστά μάτια και πεσμένα στα πλάγια αυτιά. Έχει μεγάλο και μυώδη λαιμό ο οποίος είναι καλυμμένος με πλούσιο τρίχωμα και τα πόδια του είναι μεγάλα και δυνατά. Το τρίχωμά του είναι διπλό, πλούσιο, πυκνό και μακρύ, με σκληρή εξωτερική τρίχα.  Έχει μια περίοδο μεγάλης πτώσης του τριχώματος στο τέλος του χειμώνα ή νωρίς την άνοιξη και επίσης στα τέλη καλοκαιριού ή νωρίς το φθινόπωρο. Λέγεται ότι η στείρωση του σκύλου μπορεί να επηρεάσει το τρίχωμα στην υφή και την πυκνότητα.Το συναντάμε σε μαύρο, μαύρο-καφέ, σε αποχρώσεις του κόκκινου όπως χρυσό και σκούρο κόκκινο, μπλε ή καφέ χρώμα. Επίσης θεωρούνται ως οι πρόγονοι όλων των μαστίφ και των μολοσσών.

 

Τα θιβετιανά μαστίφ χρειάζονται απαραίτητα εκπαίδευση και από νωρίς κοινωνικοποίηση για να μάθουν να συμβιώνουν με την οικογένεια, διαφορετικά γίνονται επιθετικά, ανεξάρτητα και καθόλου φιλικά. Είναι πολύ πιστά, προστατευτικά και αφοσιωμένα σκυλιά, ικανότατοι φύλακες και συμβιώνουν πολύ άνετα με τα παιδιά αν και χρειάζεται επίβλεψη με τα παιδιά για να μη τα τραυματίσει άθελά του φυσικά. Έχουν καλή σχέση με άλλα σκυλιά, ειδικά αν δεν είναι άγνωστα και είναι ριψοκίνδυνα. Δεν είναι ράτσα που χρειάζεται πολύ εκτόνωση. Ο καθημερινή βόλτα και με λίγο ελεύθερο τρέξιμο είναι αρκετό για να  τον εκτονώσει. Χρειάζεται χτένισμα δύο φορές την εβδομάδα, ενώ τους μήνες της έντονης τριχόπτωσης χρειάζεται κάθε μέρα.Είναι από τα μακροβιότερα σκυλιά (ειδικά για το μέγεθός τους) με μέσο όρο ζωής από 12 έως και 14 χρόνια. Ζυγιζουν 60-70 κιλά και φτανουν σε ύψος τα 65-70 εκατοστά.

Τα θιβετιανά μαστίφ έχουν προδιάθεση σε μια θανατηφόρα νευρολογική ασθένεια όπου τα προσβεβλημένα κουτάβια συνήθως καταλήγουν μέχρι τον 4ο μήνα της ζωής τους. Επίσης πολλά προβλήματα παρουσιάζουν όσα ζουν κυρίως εκτός της περιοχής καταγωγής τους όπως δυσπλασία ισχίου, καταρράκτη, εντρόπιο, εκτρόπιο και δερματικά προβλήματα.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ