Αγγλικό Μπουλντόγκ

Αγγλικό Μπουλντόγκ
Αγγλικό Μπουλντόγκ

Το αγγλικό μπουλντόγκ , γνωστό κοινώς και ως μπουλντόγκ, το φέραν στην Αγγλία οι Φοίνικες κι εμφανίστηκε περίπου το 1200 μ.Χ. Προέρχεται από την αγγλική φυλή Μαστίφ. Χρησιμοποιούταν σε αγώνες με ταύρους, το εθνικό σπορ των Άγγλων, έτσι η ονομασία του είναι σύνθετη από τη λέξη ταύρος-σκύλος (bulldog) αλλά χρησιμοποιήθηκε και ενάντια σε αρκούδες κ.α. σαρκοφάγα ζώα . Στα τέλη του 19ου αιώνα σώθηκε από εξαφάνιση επειδή 50 χρόνια πριν οι αγώνες κρίθηκαν παράνομοι. Έτσι με τον καιρό έχασαν τα άγρια ένστικτά τους και απέκτησαν φιλικές διαθέσεις ενώ κράτησαν το φοβερό παρουσιαστικό τους. Είναι πολύ ύσηχος, ήρεμος και του αρέσει να χαλαρώνει στους καναπέδες, πολυθρόνες και γενικά όπου βρει. Μπορεί να περάσει ώρες ξαπλωμένος στο αγαπημένο του μέρος. Δεν έχει πολύ όρεξη για βόλτες αλλά του αρέσει να κάθεται στο σπίτι, στη βεράντα ή στην αυλή και να κάνει τη ζωάρα  του χαλαρώνοντας. Με την οικογένεια τα πάει πολύ καλά αγαπάει ιδιαίτερα τα παιδιά και περιμένει την ανάλογη αγάπη από τους ιδιοκτήτες του.

Είναι κοντόχοντρος, γεροδεμένος με μέσο ύψος 35 εκ. και μέσο σωματικό βάρος 25 Kg τα αρσενικά και 22 Kg τα θηλυκά). Το στήθος του είναι πιο αναπτυγμένο και πιο μυώδες από το οπίσθιο σώμα του. Το κεφάλι του είναι μεγάλο σε σχέση με το σώμα κι έχει προγναθισμό. Το ρύγχος είναι κοντό και φαρδύ. Το δέρμα του κεφαλιού του σχηματίζει ρυτίδες στα μάγουλα και τη μύτη.Τα μάτια του βρίσκονται σε  μεγάλη απόσταση μεταξύ τους και τα αυτιά του είναι μικρά και πέφτουν ελαφρά στα πλάγια του κεφαλιού. Τα μπροστινά άκρα του είναι κοντά, στραβά και γεροδεμένα ενώ τα οπίσθια είναι πιο ψηλά από τα πρόσθια. Η ουρά του είναι κοντή και ίσια ή ελικοειδής και το τρίχωμά του κοντό και γυαλιστερό. Ο χρωματισμός του είναι κυρίως λευκός με καφέ κοιλίδες. Η μέση διάρκεια ζωής του είναι τα 10 χρόνια

Κάποια μειονεκτήματά του είναι πως θέλει να δαγκώνει τα πάντα κι έτσι θα πρέπει κρύψετε τα παπούτσια σας και οτιδήποτε άλλο μπορεί να γίνει στόχος του. Αυτό βέβαια μπορεί να διορθωθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση. Το καλοκαίρι ζεσταίνεται ιδιαίτερα εύκολα και καλό είναι στις ζεστές μέρες του καλοκαιριού να τον έχετε σε δροσερό και σκιερό μέρος ή σε δωμάτιο με aircondition. Ένα άλλο μειονέκτημά του είναι ότι τρέχουν τα σάλια του και δυστυχώς μυρίζει εύκολα. Επίσης ακούγεται όταν αναπνέει, ροχαλίζει και φτερνίζεται συχνά. Το τρίχωμα είναι πολύ κι έτσι οι τρίχες του γεμίζουν το σπίτι. Θέλει  πολύ συχνό χτένισμα ώστε οι τρίχες του να απομακρυνθούν με το χτένισμα για να μη παιδεύεστε με το καθάρισμα του σπιτιού.

Στην εκπαίδευση του Μπουλντόγκ χρειάζεται ιδιαίτερη υπομονή επειδή είναι μια ράτσα που πολύ δύσκολα εκπαιδεύεται. Τις εντολές τις μαθαίνει με αργό ρυθμό και γενικά θα λέγαμε τα παίρνει δύσκολα. Είναι λίγο πεισματάρης και γενικά δεν υποχωρεί εύκολα. Τόσο που όταν θελήσει να κάνει κάτι που δε θέλετε θα δυσκολευτείτε πολύ για να του επιβάλετε να μη το κάνει.

Είναι επιρρεπής στη δερματίτιδα εκτός κι αν οι ρυτίδες του διατηρούνται καθαρές και στεγνές. Θα πρέπει να έχετε το νου σας για εμφάνιση δισπλασίας στα ισχία οπότε καλό είναι να κάνετε περιοδικό έλεγχο επειδή λίγοι δείχνουν εμφανή συμπτώματα. Επίσης συχνά εμφανίζεται καρκίνος σε αυτή τη ράτσα. Η μέση διάρκεια ζωής του είναι 10 χρόνια.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ