Πώς θα μείνει ο σκύλος υγιής και χαρούμενος

0
6523

Είναι σωστό για ένα παιδί να βλέπει από την αυλή του σπιτιού τους φίλους του να παίζουν χωρίς να του επιτρέπεται να κατέβει μαζί τους; Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για τον σκύλο μας.

Ως dog behaviourist στο treat2treat, διαπιστώνω πως το μεγαλύτερο ποσοστό των προβλημάτων των σκύλων ξεκινούν από ένα και μοναδικό γεγονός: Οι σκύλοι δεν βγαίνουν σωστά και αρκετή βόλτα. Το αν και πόσο βγαίνει ο σκύλος βόλτα είναι από τις πρώτες ερωτήσεις που κάνω στους ιδιοκτήτες πριν καν τους συναντήσω από κοντά.

Ειδικά στην Ελλάδα, η βόλτα και κοινωνικοποίηση του σκύλου τις περισσότερες φορές ταυτίζεται με αγγαρεία: Ας δούμε μερικές λάθος νοοτροπίες:

Α. Είμαστε πολύ κουρασμένοι και είχαμε πολύ δουλειά.

Β. Έχουμε μεγάλο μπαλκόνι και αυλή οπότε του αρκεί ο χώρος. 

Γ. Έχει κρύο/ήλιο/βροχή.

Δ. Στο πάρκο έρχεται ένα κακό σκυλί και μαλώνει με το δικό μου.

Ε. Δεν φέρεται σωστά στη βόλτα, πχ τραβάει. 

ΣΤ. Τον πάω 5 λεπτά το πρωί και 10 το βράδυ στα δεντράκια απέναντι να κάνει την ανάγκη του

Ενώ προσπαθώ να δείξω κατανόηση, παίρνω το μέρος του σκύλου και αναρωτιέμαι πόσο ώριμη τελικά είναι η απόφαση να μπει ένας σκύλος στο σπίτι όταν δεν υπάρχει χρόνος για την φροντίδα του. Φυσικά το φαγητό και η αγάπη είναι απαραίτητα, όμως επιστρέφω στις δύο αρχικές ερωτήσεις στην αρχή του κειμένου όπου η απάντηση είναι ότι προφανώς δεν φτάνουν αυτά.

Ο σκύλος που δεν κοινωνικοποιείται θα είναι ανήσυχος, νευρικός και ενδεχομένως επιθετικός. Έχει τόσες ερωτήσεις, μυρωδιές, κινήσεις που θέλει να κάνει και να εξερευνήσει και στο χώρο που βρίσκεται έχει ήδη εξαντληθεί το ενδιαφέρον του.

Πώς θα το διορθώσουμε

Το μυστικό είναι στο να απολαμβάνουμε και εμείς οι ίδιοι τη βόλτα με το σκύλο μας και να τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας. Να τη δούμε σαν μια κοινή δραστηριότητα που ωφελεί και τους 2 μας. Όταν εμφανίζεται άλλος σκύλος δεν πρέπει να κόβουμε τη μεταξύ τους επικοινωνία εκτός αν υπάρχει εμφανής λόγος. Τις περισσότερες φορές η ένταση ανάμεσα στους σκύλους ξεκινάει από την ένταση των ανθρώπων που φοβούνται μην ξεκινήσει καβγάς και τραυματιστεί ο σκύλος τους. Στην πραγματικότητα οι σκύλοι θέλουν να επικοινωνήσουν, να γνωριστούν, να πάρουν μυρωδιές και να συνεχίσουν τη βόλτα τους.

Η χαρά των σκύλων είναι ευθύνη μας αφού δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν και εξαρτώνται για τα πάντα από εμάς. Δώστε μια ευκαιρία στον σκύλο σας, οπλιστείτε με υπομονή και εκείνος θα σας ανταμείψει με την καλύτερη συμπεριφορά.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ