Πώς μαθαίνουμε τον σκύλο να μη γαυγίζει

0
1303
ΣΩΠΑ
Αν κρίνουμε πως δε συντρέχει λόγος να γαβγίζει (πχ απλά γαύγισε γιατί άκουσε το σκουπιδιάρικο να μαζεύει τα σκουπίδια) τότε με καθησυχαστικό τόνο του λέμε οκ ή εντάξει και σώπα . Αν δε σταματήσει χτυπάμε παλαμάκια και του λέμε πάλι σώπα. Μόλις αποσπάσουμε τη προσοχή του και σταματήσει του λέμε μπράβο σώπα. Για να μην επανέλθει στο γαύγισμα εκείνη τη στιγμή μπορούμε να του αποσπάσουμε περαιτέρω την προσοχή με κάποια άλλη εντολή (πχ έλα, κάτσε, ξάπλα κλπ).Είναι προτιμότερο να μάθουμε την εντολή σώπα με την παραπάνω μέθοδο, παρά ανταμείβοντας με λιχουδιές γιατί αν προσπαθήσουμε να τον μάθουμε με λιχουδιές και δε το κάνουμε σωστά, υπάρχει ο κίνδυνος να του περάσουμε το αντίθετο μήνυμα. Πως δηλαδή ένας ωραίος τρόπος να πάρει λιχουδιά είναι να γαβγίζει χωρίς λόγο.

Πάντως η μέθοδος εκμάθησης της εντολής σώπα με λιχουδιές είναι η εξής:
1) Την ώρα που γαυγίζει του λέμε σώπα και παράλληλα του δείχνουμε τη λιχουδιά για να αποσπάσουμε την προσοχή του και να σταματήσει να γαβγίζει.
2) Περιμένουμε 5 δευτερόλεπτα κι αν δεν ξαναγαβγίσει του λέμε μπράβο σώπα και ανταμοίβουμε με τη λιχουδιά.
3) Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία και σταδιακά αυξάνουμε το χρόνο σιωπής προκειμένου να πάρει την ανταμοιβή του από τα 5 δευτερόλεπτα στα 10, μέχρι τα 30.

Όπως είδαμε παραπάνω, το να κρατάμε μια λιχουδιά στο χέρι μας δείχνοντάς την στο σκύλο χωρίς να του τη δίνουμε είναι μια θαυμάσια μέθοδος για να τον κάνουμε να γαβγίσει. Αυτό από μόνο του μας δείχνει πόσο αμφίβολα είναι τα αποτελέσματα της δεύτερης μεθόδου που αναφέραμε – χωρίς όμως να σημαίνει πως δε φέρνει αποτελέσματα. Πολύ συχνά, κάθε σκύλος ανταποκρίνεται διαφορετικά σε διαφορετικές μεθόδους. Είναι πάντως προτιμότερο να προσπαθήσουμε να τον μάθουμε με την απλούστερη πρώτη μέθοδο.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ