Πέντε πράγματα που κάνετε το σκύλο σας να παρεκτρέπεται

0
1238

Δεν τον εξασκείτε αρκετά
Αν περάσετε όλη την ημέρα χωρίς να εκτονώσετε το σκύλο σας ή απλά τον βγάλετε για 10 λεπτά βόλτα ή 10 λεπτά ελεύθερο στην αυλή, δε δίνετε στο σκύλο σας την ευκαιρία να εξαντλήσει όλη την ενέργειά του. Αντίθετα, το πλεόνασμα της ενέργειάς του θα πάει στο μάσημα των παπουτσιών σας, στα έπιπλά σας και γενικά σε σκανδαλιές. Ένα παλιό σοφό ρητό λέει: “Ένας κουρασμένος σκύλος είναι ένα καλός σκύλος.”

Δεν τον εκπαιδεύετε αρκετά
Αν σταματήσατε την εκπαίδευση του σκύλου σας αφού έμαθε κάποιες εντολές όπως να κάθεται, να ξαπλώνει, να πηγαίνει στην τουαλέτα έξω και άλλες δε θα πρέπει να μείνετε εκεί. Προσπαθήστε να εισαγάγετε μια νέα εντολή κάθε εβδομάδα, και να εξασκείτε τις παλαιότερες που ήδη γνωρίζει. Έτσι δίνοντας του να καταλάβει τι θέλετε να κάνει, αυτός εκτελεί και πνευματική εργασία.

Ενισχύετε την κακή συμπεριφορά του
Αν ο σκύλος σας γαυγίζει για να τον προσέξετε, μην ανταποκρίνεστε. Μη τον φωνάζετε να σταματήσει. Μαντέψτε γιατί. Έτσι απλά του δίνετε αυτό που ήθελε, να ασχοληθείτε μαζί του. Αν πάρει κάτι φαγώσιμο από το τραπέζι, τον φωνάζετε στη συνέχεια αλλά παρακολουθείτε που τρώει, τότε αυτός νίκησε. Έτσι τον αφήνετε να γνωρίζει ότι με αυτή την κακή συμπεριφορά του επιβραβεύεται. Σκεφτείτε αν το σκυλί σας έχει εκτελέσει εντολή σωστά και δεν τον ανταμείψατε για αυτό. Καλύτερα δώστε του την ευκαιρία να πετύχει κάτι (π.χ. πείτε στο σκύλο σας να πάει στον μέρος του και να ξαπλώσει, και να τον επιβραβεύσετε όταν το κάνει).

 Δεν ξέρετε τη ράτσα του σκύλου σας
Εάν έχετε μία ράτσα όπως κόλλεϊ μέσα στο σπίτι σας και το βγάζετε μια βόλτα το πρωί και μία το βράδυ, μπορεί να σκεφτείτε ότι αυτό του αρκεί, σωστά; Λάθος. Μια δύο φορές την ημέρα βόλτα με τα πόδια μπορεί να είναι αρκετό για μια ράτσα, όπως ένα λαγωνικό ή ένα λαμπραντόρ ριτρίβερ, στα κόλλεϊ όμως δε φτάνει που φτιάχτηκαν για εργασία και χρειάζονται ευκαιρίες για να τρέξουν και να εκτονωθούν. Το παιχνίδι με μπαλάκι, άλλα παιχνίδια και αθλήματα πληρούν τις ανάγκες τέτοιας φυλής.

 Όταν έχετε να κάνετε με έναν έφηβο
Ο τρόπος που αντιδράτε σε αυτή τη περίοδο μπορεί να κάνει τη διαφορά στη συμπεριφορά του σκύλου σας. Όπως στους ανθρώπους, έτσι και τα σκυλιά περνάν από μία επαναστατική εφηβική φάση (περίπου από 5 μηνών έως 18 μηνών). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα δοκιμάσουν συχνά τους ιδιοκτήτες τους, να δουν πόσο μακριά  μπορούν να φτάσουν. Με σταθερότητα και συνέπεια στην εκπαίδευσή τους θα τα βοηθήσετε στον καθορισμό των ορίων. Και να είστε υπομονετικοί!

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ