Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την ερλιχίωση

0
3001

Η ερλιχίωση είναι μια σοβαρή και ύπουλη ασθένεια των σκύλων, που προκαλείται από τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού. Οφείλεται στον μικρoργανισμό ehrlichia, που πολλαπλασιάζεται στα κύτταρα του αίματος και σταδιακά τα καταστρέφει. Δεν είναι όλα τα τσιμπούρια μολυσμένα, αρκεί όμως ένα μολυσμένο τσιμπούρι για να νοσήσει το ζώο.
Ο άνθρωπος ή άλλα ζώα δεν μπορούν να μολυνθούν από ερλίχια.
Η ερλιχίωση συναντάται συχνά στην Ελλάδα ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, και τα τελευταία χρόνια κοντεύει να πάρει τις διαστάσεις επιδημείας.

Από την στιγμή του τσιμπίματος, ο χρόνος επώασης είναι 10 με 14 μέρες.

Η νόσος έχει τρία στάδια: το οξύ, το υποκλινικό και το χρόνιο.

Οξύ στάδιο: Τα πρώτα συμπτώματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως 2-4 εβδομάδες μετά την μόλυνση και είναι ήπια όπως αδιαθεσία, ανορεξία και ατονία. Διαρκούν λίγες ημέρες και μπορεί να μην γίνουν αντιληπτά.

Υποκλινικό στάδιο: Ο σκύλος μετά από αυτό το στάδιο δείχνει υγιής. Δυστυχώς όμως, η νόσος σιωπηρά καταστρέφει τα κύτταρα του αίματος, προκαλώντας διαταραχές στα αιμοπετάλια, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η πήξη του αίματος. Τα συμπτώματα στο στάδιο αυτό είναι η αιματοχεσία, η αιματουρία, οι εκχυμώσεις, οι ουλοραγίες και η επίσταξη αίματος από τη μύτη.

Ακολουθεί το στάδιο της χρόνιας βαριάς ερλιχίωσης: Ο μικροργανισμός προκαλεί βλάβες στους οφθαλμούς όπως ιριδοκυκλίτιδα, βλάβες στις αρθρώσεις όπως αρθρίτιδα, βλάβες στα νεφρά και στα άλλα ζωτικά όργανα και τέλος εισβάλλει στο νωτιαίο μυελό και καταστρέφει τις πρόδρομες μορφές των κυττάρων, προκαλώντας μη αναστρέψιμες βλάβες στα ερυθρά και στα λευκά αιμοσφαίρια…

Διαβάστε όλο το άρθρο στο Responsibledogparentsefzoia.blogspot.gr

Πηγή: http://argus-dog.gr/

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ