Κόψιμο αυτιών και ουράς σκύλων

2
19290

Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων όπως πιτ μπουλ, μπόξερ, ντόπερμαν κ.α. αναρωτιούνται πότε πρέπει να κόψουν τα αυτιά και τις ουρές των σκύλων τους. Σκέφτηκαν ότι κάτι τέτοιο προκαλεί απίστευτο πόνο; Πολλοί πιστεύουν πως έτσι πρέπει να γίνεται για κάποιες ράτσες. Αυτή η μόδα που επικράτησε για καλλωπιστικούς κυρίως λόγους πρέπει να σταματήσει. Ένα ολόκληρο αυτί προστατεύει από το να μπούν αντικείμενα και να προκαλέσουν ωτίτιδα. Μια ολόκληρη ουρά προσφέρει καλύτερη ισορροπία και δεν εμποδίζει την ανάπτυξη του ζώου.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για να κόψετε την ουρά και τα αυτιά του σκύλου σας. Ούτε λόγος υγείας ούτε λόγος καλλωπιστικός. Αξίζει λοιπόν να το κάνετε; Ο σκύλος είναι φίλος σας και αν τον πήρατε για να φαίνεται άγριος και επιβλητικός τότε κακώς τον πήρατε. Αν αγαπάτε πραγματικά το κατοικίδιο σας δε πρέπει να κόψετε την ουρά και τα αυτιά του. Θα το κάνατε στα παιδιά σας ή στους φίλους σας; Το ευχάριστο είναι πως η πλειοψηφία των εκτροφέων δε κόβουν τα αυτιά και τις ουρές των σκύλων.

Τέλος να ενημερώσουμε πως σύμφωνα με νόμο για τη προστασία των ζώων συντροφιάς απαγορεύονται οι χειρουργικές επεμβάσεις που σκοπό έχουν τη τροποποίηση της εξωτερικής εμφάνισης ενός ζώου συντροφιάς δηλαδή το κόψιμο της ουράς, των αυτιών, των φωνητικών χορδών, την αφαίρεση των νυχιών και δοντιών κ.α. Αυτό επιτρέπεται μόνο αν κριθεί αναγκαίο από τον κτηνίατρο για θεραπευτικούς λόγους ή αναπαραγωγής (στείρωση). Οι παραβάτες τιμωρούνται με φυλάκιση εως 6 μήνες ή χρηματικό πρόστιμο ή και τα δύο. Οι κτηνίατροι οι οποίοι δέχονται να ακρωτηριάσουν ένα ζώο διώκονται.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1.  

    Με την ίδια λογική βάναυσο εξίσου είναι να καλωπιζεται και το πιο αιμοβόρο ζώο ο άνθρωπος. Γιατί να κόψει βάναυσα τα αυτιά του κάποιος και βάζει σκουλαρίκια σαν πιάτο στους λοβούς των αυτιών του και γιατί οι κύριες να βάλουν βυζιά σιλικόνης και έξτρα κωλο; Ε;; Γιατί εκεί δεν υπάρχει απαγόρευση; Γιατί να βγάλει το λίπος από την κοιλιά του κάποιος/α που με τόσο κόπο έκανε και το αφαιρεί πονόντας εβδομάδες;;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ