Γιατί ο σκύλος δεν είναι δώρο Χριστουγέννων

0
5680

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν στα παιδιά τους ή στο σύντροφό τους δώρο για τα Χριστούγεννα ένα κουτάβι. Σαν εικόνα, είναι μαγική. Κουτί, κόκκινος φιόγκος, και το γλυκό κουτάβι να ξεπηδάει από μέσα. Δάκρυα συγκίνησης, αγκαλιές, φιλιά. Cut! Μόνο σε ένα μικρό ποσοστό αυτό συμβαίνει στην πραγματικότητα.

Κοντά στο 50% των σκύλων που εγκαταλείπονται είναι δώρα Χριστουγέννων. Το να αποκτήσει κανείς σκύλος πρέπει να είναι προσωπική απόφαση και δέσμευση. Μια οικογένεια πρέπει να έχει συμφωνήσει ότι θα μοιραστεί τις ευθύνες για να έρθει ένας σκύλος σπίτι. Ακόμα και το πλύσιμο των μπολ του νερού που μπορεί να κάνει ένα παιδί δημοτικού, είναι μια ευθύνη που μπορεί να αναλάβει. Αν πρόκειται για τον σύντροφό σου, τότε πρέπει να το ξανασκεφτείς σοβαρά. Σίγουρα στην περίπτωση του σκύλου δεν πρέπει να κάνεις έκπληξη στον άλλον και να μην το έχεις συζητήσει προηγουμένως διεξοδικά.

Η αγάπη είναι διαφορετική από τη μακροχρόνια δέσμευση. Επίσης δεν είναι δώρο που επιστρέφεται. Τουλάχιστον εύκολα. Και ενώ στην αρχή όλοι θα αγαπήσουν το χαριτωμένο κουτάβι με το γλυκούλι βλέμμα του, όταν αρχίσει να μεγαλώνει, θα θέλει βόλτες, έξοδα και χώρο. Τότε είναι το κρίσιμο σημείο.

Σε πολλά άρθρα του www.treat2treat.com αλλά και εδώ σε προηγούμενα άρθρα μου έχω αναφερθεί ξανά στις ευθύνες ενός σκύλου. Αν δεν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε, κάντε μια καλή πράξη για τα αδέσποτα. Μια μικρή δωρεά σε ένα καταφύγιο που αν δε θέλετε να είναι χρήματα, ας είναι ένα σακί τροφή ή μερικές αμπούλες για τους ψύλλους.

Aγγελική Μακρή | DBBCCS (Dog Behaviourist | British College of Canine Studies)

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ