Μπορεί ο σκύλος να προσβληθεί από έμπολα;

0
1167

Κάθε μέρα ακούμε και μια άλλη είδηση ​​σχετικά με την εξάπλωση του ιού έμπολα, είτε στη Δυτική Αφρική, είτε στην Αμερική, είτε στην Ευρώπη. Ο έμπολα για όσους δεν γνωρίζουν, είναι αιμορραγικός πυρετός. Μια θανατηφόρα ιογενής λοίμωξη που έχει σκοτώσει πάνω από 3.300 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί πάνω από 7.000.

Τα συμπτώματα του ιού έμπολα είναι πυρετός, κεφαλαλγία, μυϊκός πόνος, αδυναμία, διάρροια, έμετος, κοιλιακό άλγος, και ανεξήγητη αιμορραγία ή μώλωπες. Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται από 2 έως 21 ημέρες μετά την έκθεση σε έμπολα, αλλά ο μέσος όρος είναι 8 έως 10 ημέρες.

Δεν είναι ακόμη γνωστό το πώς ο ιός έμπολα αρχικά ξεκίνησε, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι οι άνθρωποι πρώτα μολύνθηκαν μέσω της επαφής με μολυσμένο ζώο και ότι η ασθένεια εξαπλώθηκε από τη Δυτική Αφρική μέσα στη ζούγκλα από εμπόριο κρέατος. Όταν ένας άνθρωπος έχει μολυνθεί με τον ιό μπορεί να το μεταδώσει και σε άλλους ανθρώπους με διάφορους τρόπους:

Με το αίμα ή τα σωματικά υγρά (ούρα, το σάλιο, τα κόπρανα, εμετό, και το σπέρμα), με αντικείμενα (όπως βελόνες και σύριγγες) που έχουν μολυνθεί με τον ιό, με μολυσμένα ζώα. Σύμφωνα με  τους ειδικούς δεν εξαπλώνεται μέσω του αέρα ή από το νερό. Ωστόσο, στην Αφρική, μπορεί να εξαπλωθεί ως αποτέλεσμα της διακίνησης κρέατος άγριων ζώων (που θηρεύονται για τα τρόφιμα) και την επαφή με μολυσμένες νυχτερίδες.

Ο έμπολα πλέον ανυσηχεί όλο τον κόσμο, όσοι από εμάς έχουν σκύλους μπορεί να αναρωτιούνται αν τα αγαπημένα κατοικίδιά μας υπάρχει περίπτωση να προσβληθούν από τον ιό. Και επιπλέον αν υπάρχει κίνδυνος μόλυνσής μας από τα κατοικίδια ζώα μας.

Η σύντομη απάντηση είναι ναι. Αλλά απαιτείται μια πιο καλή ανάλυση:

Κατά τη διάρκεια του 2001-2002 ο έμπολα έγινε επιδημία στην Γκαμπόν, μετά από μελέτη που έγινε παρατηρήθηκε ότι πολλά σκυλιά ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένα στον ιό έμπολα από την κατανάλωση μολυσμένων νεκρών ζώων. Για να εξεταστεί κατά πόσο οι σκύλοι μολύνθηκαν με τον ιό έμπολα, πήραν δείγματα από 439 σκυλιά από περιοχές της επιδημίας στην Αφρική και μια ζώνη ελέγχου στη Γαλλία και τους εξέτασαν για τον ιό. Πολλά από τα σκυλιά από την περιοχή της επιδημίας βγήκαν  θετικά στον έμπολα.

Το περίεργο για τα σκυλιά όμως είναι ότι δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τον ιό έμπολα. Τα σκυλιά δεν αρρωσταίνουν και δε πεθαίνουν από τον έμπολα. Αναρωτηθήκαν επίσης αν μπορεί στους ανθρώπους να μεταδωθεί ο έμπολα από τα σκυλιά. Από τη μελέτη φαίνεται ότι μπορούν.

Παρόλο που οι σκύλοι μπορούν να είναι ασυμπτωματικά μολυσμένοι, μπορούν να εκκρίνουν μολυσματικά ιικά σωματίδια στα ούρα, κόπρανα, σάλιο και για ένα σύντομο χρονικό διάστημα πριν από την εκκαθάριση του ιού, όπως παρατηρήθηκε πειραματικά σε άλλα ζώα. Λαμβάνοντας υπόψη τη συχνότητα των επαφών μεταξύ των ανθρώπων και των κατοικίδιων σκύλων, ο ιός έμπολα πρέπει να θεωρηθεί ως ύψιστος κινδύνος για την ανθρώπινη μόλυνση και την εξάπλωση του ιού. Στον άνθρωπο η λοίμωξη μπορεί να συμβεί από το γλείψιμο, το δάγκωμα, ή τον καλλωπισμό. Ασυμπτωματικά μολυσμένα σκυλιά θα μπορούσε να είναι μια πιθανή πηγή των ανθρώπινων κρουσμάτων από έμπολα και της εξάπλωσης του ιού, τα οποία θα μπορούσαν να εξηγήσουν κάποια επιδημιολογικά άσχετα ανθρώπινα κρούσματα. Τα σκυλιά θα μπορούσαν να είναι μια πηγή των ανθρώπινων κρουσμάτων έμπολα.

Τα καλά νέα είναι ότι μόλις ο ιός απεκκρίνεται από τον σκύλο δεν είναι πλέον μεταδοτικός στον άνθρωπο.

Έτσι, για να απαντηθεί η ερώτηση, “Μπορεί το σκυλί μου να προσβληθεί από έμπολα;” Ναι, υπάρχει η δυνατότητα αλλά κυρίως στις  υποανάπτυκτες περιοχές με πολύ χαμηλά πρότυπα για την παραγωγή τροφίμων και την υγιεινή, ενώ οι πιθανότητες είναι εξαιρετικά χαμηλές σε ανεπτυγμένες χώρες που δίνουν μεγάλη βάση στην υγιεινή τροφίμων.

Καθώς ο ιός έμπολα συνεχίζει να εξαπλώνεται και μπορεί να φτάσει κοντά στο σπίτι μας, όλοι οι ιδιοκτήτες σκύλων θα πρέπει να είναι ενήμεροι αυτής της δυνητικά επικίνδυνης απειλής.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ