Αφού το δέρμα του σκύλου δεν έχει πόρους, τότε πώς απορροφά την αμπούλα για τα παράσιτα;

0
1286

Απαντά η κτηνίατρος Φέη Ζερβουδάκη:

Στην πραγματικότητα το δέρμα του σκύλου έχει πόρους.

Αυτοί είναι μικροσκοπικά σωληνάρια μέσω των οποίων το έκκριμα των σμηγματογόνων και των ιδρωτοποιών αδένων του δέρματος φτάνει μέχρι την επιφάνεια της επιδερμίδας. Συχνά οι πόροι εκβάλλουν μέσω της χοάνης (του ανώτερου τμήματος) του θυλάκου της τρίχας.

Το έκκριμα των σμηγματογόνων και ιδρωτοποιών αδένων στον σκύλο έχει ειδική σύσταση: Συμβάλλει στην προστασία του δέρματος και των τριχών ενώ επιπλέον περιέχει φερομόνες, χημικές δηλαδή ουσίες που παράγουν και χρησιμοποιούν τα ζώα για να ανταλλάσσουν πληροφορίες.

 

Πώς λειτουργούν οι αμπούλες;

Πολλά αντιπαρασιτικά σκευάσματα σε μορφή αμπούλας (spot-on) ενεργούν μέσω της άμεσης επαφής της δραστικής ουσίας με τα εξωπαράσιτα και τα θανατώνουν, χωρίς αυτά να έχουν απαραιτήτως δαγκώσει το κατοικίδιό σας. Η δραστική ουσία, μετά την εφαρμογή της στο δέρμα του ζώου, διαλύεται στα φυσικά έλαια της επιδερμίδας και μέσα σε λίγες ώρες (ανάλογα με το σκεύασμα) διασπείρεται σε όλη την επιφάνεια του δέρματος και συγκεντρώνεται στους σμηγματογόνους αδένες. Στη συνέχεια αποβάλλεται σταδιακά με τα έλαια του δέρματος και μέσω των σμηγματογόνων αδένων ώστε να παρέχει προστασία έναντι των εξωπαρασίτων για χρονικό διάστημα συνήθως τεσσάρων εβδομάδων.

Ορισμένα αντιπαρασιτικά σκευάσματα σε μορφή αμπούλας απορροφώνται επιπλέον διαδερμικά, φτάνοντας έτσι στην κυκλοφορία του αίματος. Τα σκευάσματα αυτά έχουν συχνά και παρασιτοκτόνο δράση για ορισμένα ενδοπαράσιτα.

Ο τρόπος δράσης των αντιπαρασιτικών διαλυμάτων σε μορφή spot-on, που βασίζεται στην παρουσία των φυσικών ελαίων του δέρματος, μας εξηγεί γιατί δεν πρέπει να λούζουμε το ζωάκι μας λίγες μέρες πριν και μετά την εφαρμογή της αμπούλας.

Πηγή: http://www.trihes.gr/

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ