Τι πρέπει να ξέρω για τον σκύλο που πρόκειται να υιοθετήσω;

0
2806

Αγγελική treat Μακρή
Dog Behaviourist από το British College of Canine Studies
www.treat2treat.com

Βρίσκεστε στην ευχάριστη στιγμή που αποφασίσατε να προσθέσετε στην ζωή σας την παρέα ενός σκύλου. Είτε τον αποκτήσετε από εκτροφέα, από καταφύγιο ή άλλον ιδιοκτήτη δείτε μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε ρωτώντας πληροφορίες και διευκρινίσεις:

1. Γνωρίζετε αρκετά για τη ράτσα ή τις ράτσες του σκύλου αν είναι ημίαιμος;
Πολλές φορές ο σκύλος που επιλέγουμε δε μας ταιριάζει, επειδή ακριβώς δε γνωρίζουμε τα χαρακτηριστικά της φυλής του. Για παράδειγμα μπορεί ένας σκύλος να είναι πολύ όμορφος, όμως να θέλει προσεκτική εκπαίδευση για να είναι άνετος ανάμεσα σε παιδιά και κόσμο. Σε άλλη περίπτωση, μπορεί ένας σκύλος να χρειάζεται αρκετή άσκηση και εκτόνωση καθημερινά για να είναι πνευματικά και σωματικά ισορροπημένος ενώ εμείς διαθέτουμε μόνο μισή ώρα ή μένουμε μακριά από πάρκο. Όσο περισσότερα γνωρίζουμε για τη ράτσα του σκύλου, τόσο καλύτερα θα καταλάβουμε αν μας ταιριάζει και αν έχουμε τις προϋποθέσεις ώστε να του προσφέρουμε μια χαρούμενη ζωή.

2. Εχετε περάσει χρόνο με το σκύλο πριν τον υιοθετήσετε για να δείτε τη συμπεριφορά του όταν είναι μόνος μαζί σας σε καινούριο περιβάλλον;
Στο ασφαλές περιβάλλον που έχει περάσει τη μέχρι τώρα ζωή του ο σκύλος θα είναι κοινωνικός, χαρούμενος και σίγουρος. Όταν όμως χάσει τις γνώριμες μυρωδιές και βρεθεί σε αυτοκίνητο, πάρκο, σπίτι με νέους ανθρώπους, παιδιά, άλλα ζώα, ενδεχομένως να έχει διαφορετική συμπεριφορά. Κάποιες φορές δεν μπορούμε να διαχειριστούμε αυτή την αλλάγή συμπεριφοράς που μπορεί να εκδηλωθεί με κλάμα, δαγκώματα ή επιθετικότητα, με αποτέλεσμα να συμβαίνουν πολλές αποτυχημένες υιοθεσίες και ο σκύλος να επιστρέφεται. Ειδικά αν αποκτάτε σκύλο για πρώτη φορά, καλό είναι να έχετε περάσει πρώτα λίγο χρόνο με τον μελλοντικό νέο φίλο σας.

3. Γνωρίζετε το ιατρικό ιστορικό του;
Ακόμα κι αν ο σκύλος ήταν αδέσποτος και τον παίρνετε από καταφύγιο, πρέπει να ξέρετε αν έχει εμβολιαστεί, αν πάσχει από κάποια δερματική ασθένεια ή αν έχει Καλα αζάρ. Στις περιπτώσεις που ο σκύλος προέρχεται από εκτροφέα ή προηγούμενο ιδιοκτήτη, τότε μαζί παίρνετε και το βιβλιάριο υγείας που γράφει αναλυτικά το ιστορικό του. Ρωτήστε για εγκυμοσύνες και στειρώσεις στα θηλυκά, ατυχήματα και κατάγματα, γιατί όσο περισσότερα ξέρετε τόσο καλύτερα θα τον φροντίσετε.

4. Υπάρχει δυνατότητα για συνεργασία με τον εκπαιδευτή ή τον κτηνίατρο που τον παρακολουθούσε αφού τον υιοθετήσετε;
Είναι πολύ σημαντικό να έχετε γέφυρες επικοινωνίας, τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό, με τον κτηνίατρο που παρακολουθούσε τον σκύλο σας και γνωρίζει τις αντιδράσεις του στην εξέταση, σε φάρμακα κλπ. Πολλές φορές οι κτηνίατροι από την εμπειρία τους έχουν να μας δώσουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες. Παράλληλα αν ο σκύλος είχε κάνει κάποια εκπαίδευση, τότε ο πιο κατάλληλος για να μας ενημερώσει για τη συμπεριφορά του είναι ο εκπαιδευτής του.

Σε κάθε περίπτωση και με τη βοήθεια του διαδικτύου, κάντε την έρευνά σας ώστε να αποκτήσετε το σκύλο σας όσο πιο νόμιμα και αξιόπιστα γίνεται. Δυστυχώς, ούτε οι σκύλοι γλιτώνουν από ανθρώπους που ενδιαφέρονται για το κέρδος τους, αδιαφορώντας για το κόστος.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αγγελική Treat Μακρή
Ο ορισμός του dog person, με σεμινάρια στo Institute of Modern Dog Trainers του Λονδίνου και με σπουδές με έπαινο ως Dog Behaviourist στο British College of Canine Studies. Το 2011 δημιούργησε το Treat2Treat και σήμερα εκπαιδεύει σκύλους και ανθρώπους, γράφει άρθρα, φτιάχνει βίντεο, δίνει συμβουλές μέσω Skype για να ζείτε καλύτερα με τον σκύλο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ