Στείρωση σκύλου

0
4187
τομή από στείρωση χωρίς ράμματα

Τί είναι η στείρωση σκύλου.

Όταν λέμε στείρωση σκύλου εννοούμε τη μόνιμη ή τη προσωρινή ανικανότητα γονιμοποίησης.

Πώς γίνεται η στείρωση των σκύλων.

Η μόνιμη στείρωση στα θηλυκά γίνεται με αφαίρεση των ωοθηκών και της μήτρας. Έτσι δεν μπορεί να μείνει έγκυο αλλά και να έχει οίστρο ξανά. Η μόνιμη στείρωση στα αρσενικά γίνεται με αφαίρεση των δύο όρχεων ή με σύνθλιψη των ορχικών αγγείων και του σπερματικού πόρου. Έτσι απομακρύνεται η κύρια πηγή της ανδρικής ορμόνης, της τεστοστερόνης. Η προσωρινή στείρωση γίνεται με φάρμακα ή με εμφυτεύματα. Εφόσον γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις ο κίνδυνος θνησιμότητας του σκύλου είναι μηδαμινός. Αν και όλες οι χειρουργικές επεμβάσεις έχουν έστω και ένα μικρό ποσοστό κινδύνου.

Πότε γίνεται η στείρωση σκύλων.

Στα θηλυκά καλό η στείρωση γίνεται πριν του πρώτου οίστρου (έξι μηνών), γενικά όμως η στείρωση πραγματοποιείται στο μεσοδιάστημα των οίστρων. Μπορεί επίσης να γίνει και σε οποιαδήποτε ηλικία χωρίς πρόβλημα. Στα αρσενικά η ιδανική ηλικία ποικίλει ανάλογα με την κάθε φυλή αλλά γενικά είναι περίπου στους έξι μήνες. Οι μεγαλόσωμες φυλές στειρώνονται σε μεγαλύτερη ηλικία. Μπορεί να γίνει επίσης όπως στα θηλυκά σε οποιαδήποτε ηλικία.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ