Σημάδια άγχους στον σκύλο

0
1900

Πολλοί άνθρωποι έχουν βιώσει άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους και έτσι μπορούν να αναγνωρίσουν το άγχος και σε άλλους. Αυτό που οι περισσότεροι δε μπορούν να καταλάβουν είναι όταν αγχώνονται οι σκύλοι τους. Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκυλιών μπορεί να εντοπίσουν τα γνωστά σημάδια του άγχους στα σκυλιά τους, όπως αυτιά προς τα πίσω ή η ουρά ανάμεσα στα πόδια. Υπάρχουν πιο λεπτές συμπεριφορές, ωστόσο, όπου οι σκύλοι εμφανίζουν πολύ πριν από τα προφανή σημάδια:

Λαχάνιασμα: Μια κοινή παρανόηση είναι ότι τα σκυλιά λαχανιάζουν μόνο επειδή έχει ζέστη. Στην πραγματικότητα, πολλά σκυλιά λαχανιάζουν όταν είναι αγχωμένα ή ανήσυχα. Αυτό συμβαίνει γιατί η αδρεναλίνη του σκύλου απελευθερώνεται, ο σφυγμός του ανεβαίνει και η αναπνοή του επιταχύνεται.

Χασμουρητό: Τα σκυλιά μπορεί να χασμουριούνται ως ένα σημάδι άγχους ή αβεβαιότητας σχετικά με την κατάσταση που βιώνουν. Για παράδειγμα, το σκυλί σας μπορεί να θέλει να πηδήξει από το τραπέζι του groomer, επειδή είναι ανήσυχος ή φοβισμένος, αλλά αυτός έχει εκπαιδευτεί να μην το κάνει αυτό. Έτσι το χασμουρητό σηματοδοτεί το άγχος συνεχίζοντας τη δυσάρεστη κατάσταση που βιώνει.

Ένταση στα χείλη: Τα σκυλιά συχνά τραβάνε τα χείλη ελαφρώς προς τα πίσω όταν είναι αγχωμένα. Μπορεί να φαίνεται σαν να χαμογελάει σχημτίζοντας γωνίες στο στόμα του.

Humping: Το σκυλί σας μπορεί να εμφανίσει ανάρμοστη συμπεριφορά, επειδή είναι αγχωμένο ή ενθουσιασμένο για κάτι. Τέτοιες συμπεριφορές κάνουν το σκυλί σας να καβαλήσει το πόδι σας κάνοντας τη γνωστή κίνηση μπρος-πίσω (humping), παράδειγμα όταν έρχεται ένας επισκέπτης στο σπίτι σας και τα συναισθήματά του σκύλου δημιουργούν αυτή τη συμπεριφορά του κατά την άφιξη του επισκέπτη.

Για σοβαρές περιπτώσεις άγχους  επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ