Δαλματίας

Η καταγωγή του θεωρείται πιθανότατα από τη Δαλματία της Κροατίας όπως η ονομασία του. Χρησιμοποιούνταν ως κυνηγόσκυλο και ως συνοδός σε καρότσια αλόγων. Αυτό έγινε πολύ της μόδας και όλες οι άμαξες στην Αγγλία και Γαλλία είχαν ένα ζευγάρι σκύλων Δαλματίας ως φύλακες κυρίως ταξιδιωτών, έτσι απέκτησαν και τεράστια ποσότητα ενέργειας. Τα σκυλιά αυτά έγιναν γνωστά από το έργο του Ντίσνεΰ τα 101 σκυλιά της Δαλματίας. Παλιά χρησιμοποιούσαν το δέρμα του για γούνες, όπως φαίνεται και στο σενάριο στο έργο του Ντίσνεΰ. Τώρα φυσικά απαγορεύεται το εμπόριο γούνας του.

Ο σκύλος της φυλής αυτής είναι μεγαλόσωμος με μέσο ύψος 60 εκ. τα αρσενικά και 58 εκ. τα θηλυκά, μέσο σωματικό βάρος 25 κιλά και μέσο όρο ζωής τα 12 χρόνια. Μοιάζει πολύ με πόιντερ. Έχει μακρύ ρύγχος, τα αυτιά του είναι μεσαίου μεγέθους και κρέμονται στα πλάγια, η ουρά του είναι μεσαίου μήκους και γέρνει προς τα πάνω. Έχει κοντό τρίχωμα, σκληρό, γυαλιστερό, με λευκό χρώμμα και μαύρες βούλες, οι οποίες πρέπει να είναι διάσπαρτες σε όλο το σώμα. Μετά τη γέννησή τους εμφανίζονται οι βούλες. Σε περίπτωση κηλίδας θα εμφανιστεί από την πρώτη ημέρα σαν ένα μεγάλο μαύρο σημάδι συνήθως στο ένα μάτι ή το μισό κεφάλι.

Σήμερα είναι δημοφιλής σκύλος συντροφιάς, αλλά και ως κυνηγόσκυλο φέρμας. Είναι όμορφος και έχει καλή συμπεριφορά στο σπίτι γι΄ αυτό και έγινε σκύλος συντροφιάς.  είναι καλός φύλακας και έχει φοβερή αντοχή. Είναι έξυπνος, καλός με την οικογένεια και τα παιδιά, προσαρμόζεται εύκολα ως μέλος της και δε θα σας απογοητεύσει. Αν τον παρατήσετε και βαρεθεί θα βρει τρόπους να περάσει την ώρα του μασώντας τα πάντα στο πέρασμά του. Είναι καλός φύλακας, σπάνια δαγκώνει και είναι απαραίτητη η κοινωνικοποίησή του.

Βασική θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση του γιατί μπορεί να έχει κακή συμπεριφορά και θα προσπαθήσει να γίνει ο αρχηγός. Θα πρέπει να προσέξουμε τα μικρά παιδιά διότι λόγω του όγκου μπορεί να προκαλέσει ατύχημα άθελά του. Δεν του αρέσει καθόλου να κάθεται. Απαραίτητη είναι η εκτόνωσή του λόγω της υπερκινητικότητάς του και δεν είναι για μέσα στο σπίτι. Με τα άλλα σκυλιά δεν έχει προβλήματα. Επίσης έχει ενοχλητικό γάβγισμα αλλά θα το κάνει μόνο για να σας ειδοποιήσει.

Προσοχή γιατί το 10% των κουταβιών είναι κουφά και έχουν μεγάλη πιθανότητα να πάθουν ουρολοιμώξεις

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ