Έρντεϊλ Τεριέ

Τα Έρντεϊλ Τεριέ (Airedale Terrier ή απλά έρντεϊλ) ανήκουν στα τεριέ (το μεγαλύτερο τεριέ) και προέρχονται από το Γιόρκσαϊρ της Αγγλίας. Είναι μεσαίου μεγέθους ράτσα με μαύρη σκληρή τρίχα στη ράχη και σκληρή καφέ σε όλο το υπόλοιπο σώμα, κεφάλι και πόδια.

Τα έρντεϊλ χρησιμοποιούνται στο κυνήγι αλλά και ως πολύ καλοί φύλακες ή ως κατοικίδια. Αυτή η ράτσα είναι γρήγορη, παιχνιδιάρα, ατρόμητη, όμορφη, έξυπνη, εργατική, λίγο νευρική, γεμάτη ενέργεια, υπερπροστατευτική και δεν έχει προβλήματα συμπεριφοράς οπότε ταιριάζει απόλυτα με την οικογένεια.

Θέλει να κερδίζει την προσοχή των γύρω του. Δεν είναι για μέσα στο σπίτι γιατί μπορεί να μην αφήσει τίποτα όρθιο. Εκτός και αν τον εκπαιδεύσετε με υπομονή και επιμονή γιατί είναι και λίγο εγωιστές. Θα σας ακολουθήσει στη βόλτα στη πόλη ή το βουνό, στο τρέξιμο και κάθε εργασία. Προσοχή χρειάζεται με τα παιδιά για να μην τα τραυματίσει στο παιχνίδι, άθελά του φυσικά. Με τα άλλα ζώα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις. Στην Αγγλία την χρησιμοποιούν και στην αστυνομία.

Παλαιότερα είχε άλλα ονόματα όπως μπίνγκλεϊ και γουότερσαϊντ (επειδή κυνηγούσε βίδρες), στα τέλη του 18ου αιώνα της αποδόθηκε η σημερινή ονομασία. Ζυγίζει μέσο όρο 25 κιλά, έχει μέσο όρο ύψους τα 55-60 εκατοστά και φτάνει σε ηλικία τα 13 χρόνια. Είναι σχετικά υγιής ράτσα, χρειάζεται να την εξετάζουμε προσεκτικά γιατί δε δείχνει πόνο αν έχει τραυματιστεί και παρουσιάζει δερματίτιδες και καρκίνο.

Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Airedale_Terrier

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ