Οι ωτίτιδες στο σκύλο

0
3846

Της Ελένης Γιαμαλάκη, κτηνιάτρου

Ο σκύλος μου:

– Γέρνει το κεφάλι.

– Κουνάει το κεφάλι του και χτυπά τα αυτιά του.

– Ξύνει τα αυτιά του με τα πόδια του ή τα τρίβει στο πάτωμα

– Πονάει όταν τον χαϊδεύω στο κεφάλι

– Τα αυτιά του μυρίζουν άσκημα

– Βγάζει από τα αυτιά υγρό ή σκούρο έκκριμα

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν ότι κάτι τρέχει με τα αυτιά του. Είναι συμπτώματα ωτίτιδας. Δυστυχώς οι ωτίτιδες είναι πολύ πιο συχνές στο σκύλο σε σύγκριση με τον άνθρωπο. Αυτό οφείλεται στις ανατομικές ιδιαιτερότητες του ακουστικού πόρου που κάνουν το σκύλο πιο ευαίσθητο σε ωτίτιδα, δηλαδή φλεγμονή του αυτιού.. Ο έξω ακουστικός πόρος στο σκύλο είναι πολύ πιο μακρύς από τον αντίστοιχο του ανθρώπου και έχει δύο τμήματα σε σχήμα “ L”. Ένα κατακόρυφο που ξεκινά από το άνοιγμα του αυτιού προς το πτερύγιο και προχωρά προς τα κάτω, προς τη γνάθο. Στη συνέχεια στρέφεται, και το δεύτερο τμήμα γίνεται οριζόντιο φτάνοντας στο τύμπανο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον κακό αερισμό του ακουστικού πόρου, οπότε το περιβάλλον μέσα στο αυτί να γίνεται υγρό και θερμό και συνεπώς ιδανικό για την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Φυλές με μακριά πτερύγια, που γέρνουν προς τα κάτω, όπως τα Cocker Spaniel, Labrador, Basset hound, Setter κ.α. καθώς και σκυλιά με πολλές τρίχες στα αυτιά, είναι ακόμη πιο ευαίσθητα. Τα αίτια που προκαλούν εξωτερική ωτίτιδα είναι:

– ξένα σώματα όπως άγανα, αγκάθια, σκόνη, νερό κ.α

– διάφοροι μικροοργανισμοί παράσιτα, μικρόβια, μύκητες

– αλλεργικές καταστάσεις (ατοπική δερματίτιδα, τροφική αλλεργία, δερματίτιδα από ψύλλους κ.α)

Είναι πολύ σημαντικό η ωτίτιδα να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Μια παραμελημένη ωτίτιδα, γίνεται χρόνια και η αντιμετώπισή της είναι πολύ πιο δύσκολη και επίπονη.

Η διάγνωση γίνεται κατ’ αρχήν με ωτοσκόπηση από τον κτηνίατρο. Στη συνέχεια είναι πιθανό να χρειαστούν και εργαστηριακές εξετάσεις (μικροσκοπική εξέταση, καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα του εκκρίματος κ.α.). Η θεραπεία είναι ανάλογη με την αιτία της ωτίτιδας. Προληπτικά, μπορούν να γίνουν μερικά απλά πράγματα, που θα προφυλάξουν το σκύλο σας από τη δυσάρεστη αυτή κατάσταση.

– Διατηρήστε τα αυτιά του καθαρά. Μην χρησιμοποιείτε μπατονέτες, “ξυλάκια”, τσιμπιδάκια ή οινόπνευμα. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται ειδικά καθαριστικά, σύμφωνα με τις οδηγίες κτηνιάτρου.

– Προσέχετε να μην μπαίνει νερό, πχ όταν τον κάνετε μπάνιο. Πριν το μπάνιο τοποθετούμε ένα κομμάτι στεγνό βαμβάκι σε κάθε αυτί.

– Προσέχετε στη βόλτα του τα άγανα (αγριόχορτα, που μπαίνουν πολύ συχνά στα αυτιά), ειδικά αν ο σκύλος σας δεν έχει όρθια αυτιά.

Προσοχή!!! – μη δίνετε φαρμακευτικά σκευάσματα για ωτίτιδες χωρίς τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο να μη γίνει σωστά η θεραπεία και να πάρει χρόνια μορφή η ωτίτιδα.

Πηγή: http://www.patris.gr/

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ