Ηλεκτρονική ταυτότητα (microchip)

1
3398
τσιπάρισμα σλύλου

Σύμφωνα με νομοθεσία της Ε.Ε. από τις  01/06/04  υποχρεούμαστε να ταυτοποιήσουμε  ηλεκτρονικά το σκύλο μας τοποθετώντας του μικροτσίπ. Όποιος παραβιάζει τον νόμο μπορεί να του επιβληθεί φυλάκιση μέχρι 5 μήνες ή χρηματική ποινή από 300-1500 ευρώ ή και τα δύο.

Βασικότεροι σκοποί του τσιπαρίσματος είναι η αποφυγή εγκατάλειψης σκύλου και ο εντοπισμός χαμένων ή κλεμμένων σκύλων. Το κόστος της διαδικασίας τσιπαρίσματος ποικίλλει με μέσο όρο τα 40-45 ευρώ.

Το μικροτσίπ έχει μέγεθος κόκκου ρυζιού. Τη τοποθέτηση τη κάνει κτηνίατρος με ειδική σύριγγα και χωρίς αναισθητικό. Η ανίχνευση γίνεται με ειδική συσκευή αναγνώρισης (scanner) του κωδικού αριθμού που είναι μοναδικός για κάθε σκύλο. Όποιος έχει σκοπό να ταξιδέψει στο εξωτερικό με τον σκύλο του θα πρέπει υποχρεωτικά ο σκύλος να έχει μικροτσίπ οπότε λειτουργεί και ως διαβατήριο για τον σκύλο. Μετά την τοποθέτηση του μικροτσίπ οφείλουμε να ενημερώνουμε τον κτηνίατρο μας για κάθε αλλαγή στοιχείων.

Εκτός από την ηλεκτρονική ταυτότητα ο σκύλος μας θα πρέπει φυσικά να έχει και την κλασσική ταυτότητα για να ξεχωρίζει με μία πρώτη ματιά ότι δεν είναι αδέσποτο και να μπορέσει να επιστραφεί άμεσα σε περίπτωση απώλειάς του.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1.  

    Εγω θα έλεγα να τσιπάρουμε καλύτερα τους ανθρώπους που τα πήραν και μετα τα παρατάνε. Τι μέθοδος εντοπισμου είναι αυτή? Μα κανεις δε βλεπει ποιος παρατάει ένα ζωό να μιλήσει σε μια αρχη που να κανει την δουλεία της? Το τσιπαρισμα θα σωσει το ζωο απο το να γινει αδεσποτο ή να χαθεί? Πάμε καλά? Νομος κιόλας, δεν μπορεις να ταξιδέψεις με το σκύλο σε άλλη χωρα χωρις να έχει ο σκύλος τσιπ! ΝΟΜΟΣ ΤΟ ΤΣΙΠΑΡΙΣΜΑ. Και μη χειρότερα. Μα που πάμε…Ποια άρωστα μυαλά τα σκεφτονται ολα αυτα?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ