Γιατί τα σκυλιά σκάβουν και τι μπορείτε να κάνετε γι’αυτό

0
13014

Μερικοί άγριοι συγγενείς του σκύλου,όπως οι αλεπούδες και οι λύκοι,σκάβουν κρησφύγετα για να μεγαλώσουν τα μικρά τους και να τα προφυλάξουν απο τα άλλα ζώα.Ο ύπνος σε ένα κρησφύγετο προστατεύει τα νεαρά κουτάβια από ακραίες θερμοκρασίες (ζεστές ή κρύες) και από τα αρπακτικά ζώα όπως είπαμε παραπάνω. Τα σκυλιά μας έχουν την επιθυμία να κοιμούνται μέσα και κάτω από αντικείμενα που μοιάζουν με ένα κρησφύγετο.

Συχνά σκάβουν στο έδαφος και κάνουν κύκλους πριν ξαπλώσουν,σαν να προσπαθούν να φτιάξουν μια πιο ήπια θέση ανάπαυσης (πολλά σκυλιά το κάνουν αυτό ακόμα και σε χαλιά ή σε έπιπλα). Οι σκύλοι, επίσης, σκάβουν όταν προσπαθούν να ζεσταθούν ή να δροσιστούν, να διασκεδάσουν, να θάψουν πολύτιμα αντικείμενα και να κυνηγήσουν ζώα που κατοικούν στο έδαφος.

Γιατί τα σκυλιά σκάβουν;

Για να δροσιστούν ή για να νιώσουν ανετά

Τα σκυλιά συχνά σκάβουν και κάνουν κύκλους για να κάνουν άνετο το σημείο που θα κοιμηθούν.Αν ένας σκύλος ζεσταίνεται ή κρυώνει, μπορεί να σκάψει για να βρει ένα πιο ζεστό ή δροσερό μέρος για να ξεκουραστεί. Οι τρύπες είναι συχνά στρατηγικά τοποθετημένες σε ζεστές ή κρύες περιοχές,όπως στη σκιά,κάτω από θάμνους ή έπιπλα εξωτερικού χώρου.

Για ψυχαγωγία

Πολλά σκυλιά λατρεύουν το σκάψιμο.Ορισμένες φυλές,όπως τα τεριέ,είναι πιο πιθανό να σκάβουν σε σχέση με άλλες. Αλλά κάθε σκυλί μπορεί να αναπτύξει τη συνήθεια του σκαψίματος. Τα σκυλιά που σκάβουν για διασκέδαση,συνήθως υιοθετούν μια παιχνιδιάρικη στάση και εναλλάσσουν το σκάψιμο με το τρέξιμο γύρω γύρω. Οι αμμώδεις επιφάνειες συχνά προκαλούν εξάρσεις της εκσκαφής. Αν ο σκύλος σας σκάβει για διασκέδαση,θα δείτε πιθανώς τρύπες που βρίσκονται σε τυχαία σημεία γύρω από το σπίτι σας.

Για να θάψουν πολύτιμα αντικείμενα

Τα σκυλιά θάβουν τα τρόφιμα,κόκαλα μασήματος,παιχνίδια και λεία. Αυτή η συμπεριφορά ήταν κάποτε το κλειδί για την επιβίωση των άγριων προγόνων των σκύλων, διότι τους επέτρεπε να εγκαταλείψουν τα τρόφιμα με ασφάλεια κρύβοντάς τα και στη συνέχεια να επιστρέψουν για να τα φάνε.

Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα οικόσιτα σκυλιά μας εξακολουθούν να αισθάνονται την ανάγκη να σκάψουν. Αν ένας σκύλος θέλει να θάψει κάτι,σκάβει μια τρύπα,τοποθετεί το στοιχείο στην τρύπα και στη συνέχεια χρησιμοποιεί τη μύτη του για να το καλύψει με χώμα.

Συχνά το σκυλί θα θάψει επανειλημμένα ένα στοιχείο, θα το βγάλει στην επιφάνεια για να το θάψει πάλι σε μια νέα θέση.Μερικά σκυλιά » θάβουν » πράγματα σε εσωτερικούς χώρους,σε χαλιά,έπιπλα,κάτω από τα κρεβάτια τους ή σε σωρούς από ρούχα.

Για να κυνηγήσουν ζώα που κατοικούν στο έδαφος

Τα περισσότερα σκυλιά έχουν την επιθυμία και την ικανότητα να κυνηγούν μικρά θηράματα, όπως τυφλοπόντικες, μαρμότες κλπ.Εάν ένα σκυλί βρει μια τρύπα με ένα ζώο μέσα, μπορεί να σκάψει αδυσώπητα σε μια προσπάθεια να φτάσει στο ζώο.

Προβλήματα συμπεριφοράς που πρέπει να αποκλειστούν:

Σκάψιμο λόγω άγχους αποχωρισμού
Τα σκυλιά που υποφέρουν από άγχος αποχωρισμού μπορεί να σκάψουν για να φτάσουν σε ένα μέλος της οικογένειας ή για να ξεφύγουν από το να μείνουν μόνα τους.

Σκάψιμο με κίνητρο την απόδραση
Μερικά σκυλιά σκάβουν για να ξεφύγουν από τον περιορισμό.

Σκάψιμο για να φάνε ακαθαρσίες ή άλλα μη βρώσιμα αντικείμενα
Μερικά σκυλιά σκάβουν τρύπες για να καταναλώνουν χώμα,ρίζες και άλλα μη βρώσιμα υλικά.Είναι συνήθως επιλεκτικά σχετικά με το χώμα που καταναλώνουν,οπότε αυτό το είδος της εκσκαφής συνήθως περιορίζεται σε συγκεκριμένα σημεία.

Το σκάψιμο είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά για τα σκυλιά. Ορισμένες φυλές είναι πιο πιθανό να σκάψουν σε σχέση με άλλες. Για παράδειγμα,τα τεριέ αναπαρήχθησαν για να κυνηγούν υπόγεια θηράματα,όπως κουνέλια και ασβούς, έτσι τείνουν να σκάβουν πολύ.

Ωστόσο, κάθε σκυλί, οποιασδήποτε φυλής,μπορεί να αναπτύξει τη συνήθεια του σκαψίματος κάτω από σωστές (ή λάθος) συνθήκες. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος του σκαψίματος,θα πρέπει να προσδιορίσετε βαθύτερο κίνητρο του σκύλου σας για αυτή τη συμπεριφορά του.

Αν μπορείτε να καταλάβετε γιατί ο σκύλος σας σκάβει,μπορείτε να καταλάβω πώς να διορθώσετε ή να μειώσετε το πρόβλημα.Σε ορισμένες περιπτώσεις,θα πρέπει να αποφευχθεί το σκάψιμο σε ανεπιθύμητες περιοχές,οπότε μπορείτε να του προσφέρετε κατάλληλα σημεία για σκάψιμο.

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας σκάβει

Μετά τον προσδιορισμό της αιτίας για το σκάψιμο του σκύλου σας,μπορείτε να δοκιμάσετε τις παρακάτω συστάσεις για τη διαχείριση ή τη μείωση αυτής της συνήθειας.Εάν χρειάζεστε βοήθεια με το σκάψιμο του σκύλου σας,μη διστάσετε να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων.

Για να δροσιστεί ή για να νιώσει άνετα

Τα σκυλιά που ζουν σε εξωτερικό χώρο όταν έχει πολύ ζέστη ή κρύο, συχνά σκάβουν τρύπες για να κοιμηθούν, ειδικά αν δεν έχουν πρόσβαση σε κατάλληλη στέγη, όπως ένα μονωμένο σκυλόσπιτο. Ακόμη και με ένα κατάλληλο σκυλόσπιτο, μερικά σκυλιά προτιμούν να αποσυρθούν κάτω από ένα αντικείμενο και να σκάψουν μια μεγάλη τρύπα. Μεγάλης ηλικίας σκυλιά μπορεί να αρχίσουν το σκάψιμο ξαφνικά, αν δεν είναι σε θέση να ρυθμίζουν οι ίδιοι τη θερμοκρασία του σώματος, όπως παλιότερα.

Αν ο σκύλος σας σκάβει σε μια προσπάθεια να δροσιστεί,παρέχετε του ένα μονωμένο σπίτι,μια ρηχή παιδική πισίνα,σκιά,έναν ανεμιστήρα (φύσημα του αέρα πάνω σε πάγο δίνει την αίσθηση του κλιματισμού!) και / ή ένα κρεβάτι που επιτρέπει στον αέρα να κυκλοφορεί από κάτω.Στα σκυλιά που ζεσταίνονται αρέσει να βρίσκονται σε επίπεδη,σκληρή,ψυχρή επιφάνεια ή αντίθετα,σε μαλακές επιφάνειες,οπότε φροντίστε να έχουν πρόσβαση σε κάτι αντίστοιχο.Αν είναι εφικτό,βάλτε το σκυλί σας σε εσωτερικούς,κλιματιζόμενους χώρους,τουλάχιστον κατά τις θερμότερες ώρες της ημέρας.

Αν ο σκύλος σας σκάβει σε μια προσπάθεια να κρατηθεί ζεστός,παρέχετέ του ένα μονωμένο σπίτι,βάλτε μέσα επιπλέον κουβέρτες της ή ένα κρεβάτι έτσι ώστε να μπορεί να τρυπώσει μέσα,μετακινήστε το κρεβάτι του σε μια πιο άνετη θέση,χωρίς ρεύματα αέρα ή δώστε του πρόσβαση σε μια περιοχή όπου μπορεί να βρίσκεται κάτω από το ζεστό ήλιο.

Αν είναι εφικτό,κρατήστε το σκυλί σας σε εσωτερικούς χώρους,όταν είναι ιδιαίτερα κρύα έξω.
Αν ο σκύλος σας σκάβει σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα πιο άνετο χώρο ανάπαυσης,πάρτε του ένα κρεβάτι. Μπορεί να βοηθήσει να του έχετε διαφορετικά είδη κρεβατιών,έτσι ώστε να μπορέσει να σας δείξει τι προτιμά. Σε πολλά σκυλιά αρέσουν τα στρογγυλά κρεβάτια με ένα ανυψωμένο άκρο το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μαξιλάρι. Επίσης,στα σκυλιά φαίνεται να τους αρέσουν κρεβάτια που είναι συμμαζεμένα και τα χωράει ακριβώς, ώστε να μπορούν να φωλιάζουν σε αυτά και να νιώθουν άνετα. (Μερικά σκυλιά, θέλουν κρεβάτια που φαίνονται πάρα πολύ μικρά για αυτά!)

Για να διασκεδάσει

Αυτός ο τύπος σκαψίματος είναι ο πιο δύσκολος για θεραπεία,διότι η δράση του σκαψίματος γίνεται για να επιβραβεύσει τον εαυτό του.Αντί να προσπαθήσετε να εξαλείψετε τη συμπεριφορά,προσπαθήστε να ανακατευθύνετε το σκάψιμο του σκύλου σας σε ένα αποδεκτό μέρος.

Ενθαρρύνετε το σκυλί σας να σκάψει σε μια περιοχή που έχει διατεθεί ειδικά για τη δραστηριότητα αυτή.Φτιάξτε ένα λάκκο σκαψίματος,ο οποίος είναι ιδιαίτερα δελεαστικός για τους σκύλους.

Προσπαθήστε να αποθαρρύνετε το σκάψιμο σε ακατάλληλες θέσεις με την εγκατάσταση περίφραξης γύρω από τις περιοχές όπου δεν θέλετε το σκυλί σας να σκάβει.Η προσπάθεια και μόνο να πάνε πάνω ή μέσα από ένα φράχτη θα σταματήσει κάποια σκυλιά.Άλλα μπορεί να χρειάζονται κάτι πιο πειστικό.

Μπορείτε να δοκιμάσετε να δέσετε σφιχτά σπάγγο στην περιοχή που καλλιεργείτε έτσι ώστε να δημιουργήσετε μια «στέγη».Σε περίπτωση που το σκυλί σας πηδήξει πάνω και αρχίσει να κάνει άλματα,ο σπάγγος είναι βέβαιο πως θα τον κάνει να νιώσει δυσάρεστα στα πόδια του.

Αν αυτό αποτύχει,μπορείτε να εγκαταστήσετε μια συσκευή κίνησης που ενεργοποιείται και ακούγεται σαν ένας δυνατός συναγερμός ή ενεργοποιεί μια μάνικα νερού (φυσικά,αυτό το σχέδιο δε θα λειτουργήσει εάν το σκυλί σας απολαμβάνει να παίζει με το λάστιχο του νερού!).

Εναλλακτικά,μπορείτε να προσπαθήσετε να χρησιμοποιήσετε ένα προϊόν που ονομάζεται Snappy™ Trainer,το οποίο μοιάζει με ποντικοπαγίδα.Έχει σχεδιαστεί για να κάνει ένα δυνατό θόρυβο κουμπώματος που απλώς τρομάζει το σκυλί,αλλά δεν το βλάπτει.Μπορείτε να το τοποθετήσετε γύρω από τα φυτά σας,οπότε όταν το σκυλί σας το αγγίζει,ένας ξαφνικός,δυσάρεστος ήχος θα τον εκπλήσσει.

Μερικοί εμπειρογνώμονες συστήνουν το θάψιμο περιττωμάτων του σκύλου στις τρύπες που έχει σκάψει.Αν επιστρέφει για να σκάψει,η παρουσία των κοπράνων μπορεί να τον αποθαρρύνουν.Ωστόσο, αυτή είναι πιθανό να ξεκινήσει μια νέα τρύπα κάπου αλλού.Η πρόταση αυτή είναι κατάλληλη μόνο αν ο σκύλος σας σκάβει επανειλημμένα σε ένα μόνο ανεπιθύμητο μέρος και δε σας πειράζει αν σκάβει αλλού.

Για να θάψει τα πράγματά του

Οι άγριοι συγγενείς των σκύλων και τα άγρια σκυλιά συχνά θάβουν ή απόκρυπτουν πλεόνασμα τροφίμων και κοκάλων,έτσι ώστε να μπορούν να τα ανακτήσουν και να τα απολαύσουν αργότερα.Σκάβουν για να θάψουν τα δικά τους πράγματα,όμως,μπορεί να σκάβουν για να ανακτήσουν τα κρυφά καλούδια άλλων σκύλων,όταν τα ανακαλύψουν.

Ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί αυτό το είδος σκαψίματος είναι να αποφεύγετε να δίνετε λιχουδιές,φαγητό ή κόκαλα που δε θα τελειώσει άμεσα.Εναλλακτικά,μπορείτε να δημιουργήσετε ένα λάκκο σκαψίματος και να τον ενθαρρύνετε να θάψει εκεί τα αντικείμενά του,αντί στο αγαπημένο σας παρτέρι.

Αυτό είναι ιδιαίτερα καλή λύση αν το σκυλί σας φαίνεται να προτιμά το σκάψιμο σε αμμώδες χώμα.Εάν σκύλος σας αρχίζει να μασά κάτι,αλλά δεν το καταναλώνει εντελώς,αφαιρέστε το πριν έχει την ευκαιρία να το θάψει.Αν ο σκύλος σας αντιδρά επιθετικά όταν παίρνετε κάτι μακριά από αυτόν,ζητήστε αμέσως βοήθεια από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία.

Για να κυνηγήσει μικρά ζώα

Τα περισσότερα σκυλιά αγαπούν να κυνηγούν μικρά,γούνινα πλάσματα που κινούνται γρήγορα,ακόμη και αν στην πραγματικότητα δεν προσπαθούν να τα πιάσουν.Αν ο σκύλος σας σκάβει για να καταδιώξει μικρά ζώα,όπως τυφλοπόντικες,ευταμίες (μοιάζουν με σκίουρους και ανήκουν στα τρωκτικά) και σκίουρους εδάφους,μπορείτε να τοποθετήσετε παγίδες και με ανώδυνο τρόπο να απομακρύνετε αυτά τα ζώα από την ιδιοκτησία σας.

Μια προειδοποίηση: τιμωρώντας το σκυλί σας για αυτό το είδος εκσκαφής το πιο πιθανό είναι ότι δε θα πιάσει,επειδή η πράξη του κυνηγιού είναι άκρως ικανοποιητική για τα περισσότερα σκυλιά,ανεξάρτητα από το αν ή όχι αυτό οδηγεί σε δυσάρεστες συνέπειες.

Τι δεν πρέπει να κάνετε σε αυτές τις περιπτώσεις

Μην πάτε το σκυλί σας σε μια περιοχή όπου προηγουμένως έχει σκάψει μια τρύπα για να το επιπλήξετε ή να το τιμωρήσετε μετά το γεγονός.Το σκυλί σας δεν μπορεί να συνδέσει την τιμωρία με κάτι που έκανε ώρες ή ακόμη και λεπτά πριν.Η καθυστερημένη τιμωρία δεν θα καταφέρει να σταματήσει το σκυλί σας να σκάψει αργότερα,αλλά θα μπορούσε να το φοβίσει και να το αναστατώσει άσκοπα.

Μην συμπληρώσετε μία από τις τρύπες του σκύλου σας με νερό και βάλετε το κεφάλι του κάτω από αυτό για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα.Αυτή η απαρχαιωμένη και απάνθρωπη θα λέγαμε διαδικασία δε θα λύσει τα προβλήματα σας και θα μπορούσε να προκαλέσει άλλα,χειρότερα προβλήματα συμπεριφοράς.

Πηγή: pets.webmd.com
Μετάφραση άρθρου:Zogia

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Θεόδωρος Δημητριάδης
Υπαξιωματικός Ε.Σ. με ειδικότητα Συνοδός Στρατιωτικά Εκπαιδευμένων Σκύλων. Ασχολείται επαγγελματικά με εκπαίδευση και διαχείριση σκύλων, ενημερώνεται και επιμορφώνεται συνεχώς και αυτό αποτελεί και το μεγάλο του πάθος. Γράφει στο site για θέματα εκπαίδευσης, περιποίησης και συμπεριφοράς σκύλων και δίνει πολύτιμες συμβουλές.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ