Είστε έτοιμοι να αποκτήσετε σκύλο;

0
3482

Αγγελική treat Μακρή
Dog Behaviourist από το British College of Canine Studies
www.treat2treat.com

Η ζωή με έναν σκύλο έχει ευθύνες που στην πλειοψηφία τους ανακαλύπτουμε αφού τον αποκτήσουμε. Κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και, ακόμη αν είχατε στο παρελθόν ξανά σκύλο στην οικογένεια, πάντα ο επόμενος έχει καινούρια πράγματα να μας μάθει και σαφέστατα διαφορετικές ανάγκες που πρέπει να καλύψετε. Σας παρουσιάζουμε 5 ερωτήσεις για τις οποίες πρέπει να έχετε απαντήσεις πριν κάνετε το βήμα να βάλετε στην ζωή σας έναν σκύλο. Κάτι το οποίο, παρεμπιπτόντως, είναι υπέροχο.

Εχετε τα χρήματα να συντηρήσετε έναν σκύλο;
Αυτόματα η απάντηση είναι ναι, λίγοι όμως γνωρίζουν τα στάνταρ, αλλά και απρόβλεπτα, έξοδα που έχει η ζωή με έναν σκύλο. Και όχι, ο σκύλος δε χρειάζεται μόνο αγάπη για να μεγαλώσει. Χρειάζεται φαγητό, παιχνίδια, αξεσουάρ όπως το λουρί που αλλάζει μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σκύλου, φροντίδα για τσιμπούρια και φυσικά οι επισκέψεις στον κτηνίατρο για εμβόλια και τσεκ-απ. Σε όλα αυτά δεν έχουμε υπολογίσει τα έκτακτα έξοδα όπως πάνες μέχρι να μάθει τουαλέτα, φιλοξενία σε ξενοδοχείο, εκπαίδευση, περίθαλψη σε περίπτωση ατυχήματος, νοσηλεία, κλπ

Είναι το σπίτι σας κατάλληλο να φιλοξενήσει σκύλο;
Σαν σύμβουλος συμπεριφοράς απαντάω σε ερωτήσεις σχετικά με το τι σκύλο ταιριάζει σε κάποιον. Από τα πρώτα πράγματα που ρωτάω είναι σε τι σπίτι μένει ο υποψήφιος ιδιοκτήτης. Για παράδειγμα, λυκόσκυλο σε γκαρσονιέρα είναι πολύ κακή ιδέα για ευνόητους λόγους. Σπίτια χωρίς μπαλκόνι ομοίως. Γενικά ο σκύλος θέλει το χώρο του μέσα στο σπίτι. Φανταστείτε τον σκύλο σας να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον εαυτό του κουνώντας την ουρά χωρίς να αγγίζει τίποτα. Αυτός ο κύκλος που σχηματίζεται είναι το ελάχιστο που πρέπει να του παραχωρήσουμε.

Έχετε χώρο στην καθημερινότητά σας για να έναν σκύλο;
Και πάλι η αγάπη δε φτάνει για να συντηρήσει και να δώσει μια χαρούμενη ζωή σε έναν σκύλο. Αν λείπετε 12 ώρες τη μέρα, δεν έχετε χρόνο το πρωί και δεν αντέχετε το βράδι να πάτε βόλτα τον σκύλο, τότε καλό θα ήταν να μην αποκτήσετε. Ξέρετε, ο σκύλος σας περιμένει με μεγάλη λαχτάρα όταν γυρνάτε σπίτι για να κάνετε τα δικά σας, δηλαδή βόλτα, χάδια, παιχνίδια, εκπαίδευση. Επίσης οι βόλτες του είναι απαραίτητες τόσο για τη σωματική όσο και την πνευματική του ισορροπία. Το ίδιο συμβαίνει αν λείπετε συχνά σε επαγγελματικά ταξίδια και διακοπές. Πρέπει να βρείτε καλό ξενοδοχείο σκύλων ή κάποιον που να εμπιστεύεστε και να αγαπάει εξίσου με εσάς τον σκύλο και να τον φροντίζει όσο λείπετε. Hint: Αν ο σκύλος σας μετα τη φιλοξενία, χαίρεται που επιστρέφει στο χώρο και τους ανθρώπους που τον είχαν, τότε πέρασε καλά.

Υπάρχει κάτι στη ζωή σας που σας απαγορεύει να έχετε σκύλο;
Πολλοί παράγοντες μπορεί να μπουν εμπόδιο στο να αποκτήσετε σκύλο. Σε μια οικογένεια πρέπει και οι 2 γονείς να είναι σύμφωνοι για το σκύλο. Όπως έχει δείξει η πραγματική ζωή, το σκυλί ίσως πέσει θύμα εγκατάλειψης γιατί έχει τρίχες, γαβγίζει, μεγαλώνει, και όλες αυτές τις εξωφρενικές δικαιολογίες που ακούμε από όσους τα παρατούν επειδή δεν τα ήθελε ένα μέλος της οικογένειας. Επίσης, αν κάποιος στην οικογένειά σας είναι αλλεργικός, είναι σοβαρός λόγος για να μην έρθει ένας σκύλος στην οικογένεια. Χρειάζεται επίσκεψη σε αλλεργιολόγο που θα αξιολογήσει την κατάσταση.

Είστε έτοιμοι για μια 10ετή δέσμευση;
Ο σκύλος είναι για όλη του τη ζωή, που συχνά ξεπερνά τα 15 χρόνια. Θα αφήσετε το πάρτι της Πρωτοχρονιάς, το πρωινο χουζούρι, για να τον πάτε βόλτα ή να του δώσετε αντιβίωση; Θα βγείτε στο χιόνι; Θα πάτε όσες βόλτες χρειαστεί μέσα σε μια μέρα μέχρι να μάθει να κάνει τουαλέτα έξω; Θα έχετε υπομονή μαζί του όταν έχει ακράτεια σαν κουτάβι αλλά και σαν υπερήλικας; Θα σας πειράξει αν λερώσει το χαλί και δαγκώσει το τηλεκοντρόλ; Αν γεμίσει τρίχεςτο μαύρο σας παλτό ενώ πάει να σας κάνει χαρές; Κάθε μέρα για 10-15 χρόνια.

Η ζωή με έναν σκύλο είναι φανταστική και απρόβλεπτη. Σας χαρίζει μια αγάπη που δεν την έχετε φανταστεί, ιδίως αν δεν έχετε παιδιά. Όμως έχει και απρόοπτα που μόνο αν λατρεύετε τον σκύλο σας θα τα παραβλέψετε. Θα θυμώσετε, θα αγανακτήσετε, θα κουραστείτε, θα ξοδευτείτε. Είναι όμως ο σκύλος σας. Και πραγματικά αν στις παραπάνω ερωτήσεις δεν απαντήσατε με σιγουριά, τότε μην αποκτήσετε σκύλο. Τουλάχιστον όχι ακόμα.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αγγελική Treat Μακρή
Ο ορισμός του dog person, με σεμινάρια στo Institute of Modern Dog Trainers του Λονδίνου και με σπουδές με έπαινο ως Dog Behaviourist στο British College of Canine Studies. Το 2011 δημιούργησε το Treat2Treat και σήμερα εκπαιδεύει σκύλους και ανθρώπους, γράφει άρθρα, φτιάχνει βίντεο, δίνει συμβουλές μέσω Skype για να ζείτε καλύτερα με τον σκύλο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ