5 τρόποι να κρατήσουμε τον σκύλο μας ασφαλή στο σπίτι

0
4164

H ζωή με έναν σκύλο εκτός από χαρά, φέρνει και νέες υποχρεώσεις στην καθημερινότητά μας. Μία από αυτές είναι να φροντίζουμε συνεχώς να είναι υγιής. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ένας σκύλος αρρωσταίνει, τραυματίζεται, δηλητηριάζεται από κάτι που βρίσκει μέσα στο ίδιο μας το σπίτι, εν αγνοία μας φυσικά και χωρίς καμία τέτοια πρόθεση από εμάς.

Ας δούμε 5 πράγματα που μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή του σκύλου μας ενόσω βρίσκεται στο σπίτι:

Οι πολύ υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες

Σκυλιά που ζουν σε αυλές ή ταράτσες, κινδυνεύουν όλο το χρόνο από υποθερμία ή θερμοπληξία. Πέρα από το άγχος που περνούν όταν είναι απομονωμένα από τους ιδιοκτήτες και τη ζωή μαζί τους, υπάρχει και ο κίνδυνος να βραχούν, να κρυώσουν ή να αφυδατωθούν. Αν όντως πρέπει να ζουν έξω από το σπίτι, φροντίστε να κατασκευάσετε ένα γερό σπίτι που θα τα προφυλάσσει από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και θα τα κρατάει στεγνά, σε καλή θερμοκρασία και φυσικά θα είναι ευρύχωρο. Τέλος, φροντίστε να έχουν πάντα αρκετό και καθαρό νερό, ειδικά όταν έχει ζέστη.

Τοξικά χημικά όπως απορρυπαντικά, εντομοκτόνα, λιπάσματα

Ειδικά όταν είναι κουτάβια, η χρήση χλωρίνης για παράδειγμα μπορεί να καταστρέψει την όσφρησή τους ενώ αν γλείψουν κάποια τοξική ουσία, θα δηλητηριαστούν και ίσως υπάρξουν και πιο δυσάρεστες συνέπειες. Κρατήστε τα μακριά από αυτά, κρύψτε τα, προτιμήστε να καθαρίζετε το πάτωμα με ξίδι ή κάποιο απορρυπαντικό που δεν έχει χλωρίνη μέσα. Πριν φύγετε από ένα χώρο διπλοτσεκάρετε ότι δεν έχετε αφήσει κάτι προσβάσιμο στον σκύλο σας.

Φάρμακα για ανθρώπους

Αφενός μην επιτρέπετε στο σκύλο σας να έχει πρόσβαση σε χάπια, σιρόπια κλπ γιατί μπορεί ένα χάπι να είναι ακίνδυνο για τον άνθρωπο, μπορεί όμως για εκείνον να είναι φοβερά επικίνδυνο. Αλλά και όταν αρρωστήσει, για παράδειγμα αν έχει το στομάχι του, τις περισσότερες φορές παίρνει κάποιο φάρμακο που χρησιμοποιούν και οι άνθρωποι. Πρέπει όμως να συμβουλευτείτε τον κτηνίατρό σας για δοσολογίες, γιατί το στομάχι του σκύλου είναι διαφορετικό από το δικό μας.

Τροφές και αλκοόλ

Πολλά είδη τροφών μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση στον σκύλο μας και φυσικά το αλκοόλ. Αν δεν είστε σίγουροι για το μπορείτε να δώσετε στον σκύλο σας, ρωτήστε τον κτηνίατρό σας. Και σε κάθε περίπτωση, μην αφήνετε τρόφιμα και ποτά στη διάθεση του σκύλου. Είναι λαίμαργα, μπορούν να φάνε πολύ μεγάλες ποσότητες και να αρρωστήσουν.

Γλάστρες και φυτά

Ειδικά αν είναι ραντισμένα με λιπάσματα, μπορούν να προκαλέσουν δηλητηρίαση. Ρωτήστε να μάθετε για ακίνδυνα λιπάσματα όπως επίσης κάντε και έρευνα για το ποια φυτά είναι επικίνδυνα για τον σκύλο σας.

Αν έχετε παιδιά στο σπίτι, τα μέτρα που πρέπει να πάρετε είναι σχεδόν τα ίδια οπότε τα γνωρίζετε ήδη. Πριν φέρετε λοιπόν έναν σκύλο στο σπίτι, κάντε έναν έλεγχο ότι ο χώρος είναι ασφαλής και ακίνδυνος.

 
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
Αγγελική Treat Μακρή
Ο ορισμός του dog person, με σεμινάρια στo Institute of Modern Dog Trainers του Λονδίνου και με σπουδές με έπαινο ως Dog Behaviourist στο British College of Canine Studies. Το 2011 δημιούργησε το Treat2Treat και σήμερα εκπαιδεύει σκύλους και ανθρώπους, γράφει άρθρα, φτιάχνει βίντεο, δίνει συμβουλές μέσω Skype για να ζείτε καλύτερα με τον σκύλο σας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ